Praktyczny Kurs Gotowania wg TCM
Prowadzi: Ewa Garnowska
3) Element Drzewa – dla Wątroby i Pęcherzyka Żółciowego -wiosna to czas detoksu dlatego skupimy się na ZUPACH idealnych na wiosenne oczyszczenie i regenerację. Poznamy i zastosujemy smak kwaśny który wspiera wątrobę, harmonizuje emocje i pomaga w oczyszczaniu organizmu z toksyn.
Co ugotujemy?
– BULION MOCY: Odżywczy, oczyszczający, wspierający przepływ Qi,z dodatkiem zielonych warzyw i ziół wspierających pracę wątroby ;
– Dyniowy Ramen
z warzywami, kurkumą i makaronem ryżowym ;
– Zupa krem z zielonych warzyw z wasabi i ostropestem ;
– Zupa z fasolką mung, buraczkami i selerem naciowym ;
– Zupa z fasolką mung na słodko z mlekiem kokosowym ;
4) Element Ziemi – dla Śledziony i Żołądka – skupimy się na potrawach wzmacniających śledzionę i żołądek, harmonizujących układ trawienny i pomagających w przyswajaniu składników odżywczych. Ziemia to stabilność, to nasza podstawa, balans i równowaga wewnętrzna, którą możemy uzyskać przez odpowiednie zastosowanie smaku słodkiego w kuchni.
Co ugotujemy?
– BULION MOCY: wzmacniający, odżywczy, wspierający trawienie i Qi z dodatkiem słodkich warzyw korzeniowych i ostrych przypraw oraz ziół wspierających metabolizm –
doskonały bulion na osłabienie lub po chorobie.
– CIEPŁE ŚNIADANIE: Jaglanka z morelami i czarnuszką i marchewką;
– DANIE: Kotleciki z batata z kaszą jaglana ;- DESER: Jabłka nadziewane karmelową kaszą gryczaną i kardamonem ;
5 ) Element Ognia – dla Serca i Jelita Cienkiego – skupimy się na prawidłowym zastosowaniu smaku gorzkiego, który wspiera serce i układ krążenia, poprawia nastrój oraz koncentrację poprzez „ochłodzenie” i odżywienie naszej krwi. Element ognia to również prawidłowe zarządzanie naszymi emocjami
Co ugotujemy?
– BULION MOCY- Rozgrzewający, uspokajający, wspierający krew i Shen (ducha), z dodatkiem owoców goji oraż ziół wspierających serce i układ krążenia ;
– CIEPŁE SNIADANIE: Sticky rice z czerwonego ryżu z mango i owocami goji ;
– DANIE: Warzywa po burgundzku z winem daktylowym i czerwona fasola ;
– DESER: Kulki mocy z czarnym sezamem i pastą z czerwonej fasoli