START KURSU DIETETYKI wg TRADYCYJNEJ MEDYCYNY CHIŃSKIEJ

Prowadzi: Bożena Olszowska

Kurs o leczeniu żywnością oraz ziołami zgodnie z wywiadem i zaleceniami Tradycyjnej Medycyny Chińskiej. Skierowany jest do osób, które chcą poznać podstawowe zagadnienia kuchni terapeutycznej, zgodnie z którą to co jemy może być lekarstwem lub trucizną dla naszego organizmu.

Celem ośmio-częściowego Kursu Podstawowego Dietetyki według TMC jest zdobycie wiedzy o żywieniu zgodnie z prawami natury. Na kursie poznasz podstawy Dietetyki opartej na zasadach Medycyny Chińskiej oraz podstawy diagnostyki wg TMC ( czytanie z języka i pulsu).

Wiedza ta znajduje zastosowanie zarówno w profilaktyce, jak i terapii rozmaitych schorzeń za pomocą diety, ponieważ pozwala dostosować sposób odżywiania do indywidualnych potrzeb organizmu człowieka.
Co ważne, potrzeby te zmieniają się stale i dynamicznie w interakcji z otaczającym światem i nie ma uniwersalnej diety dla każdego.

Wiedza o energetycznej naturze pokarmów, określanej jako termika i smak produktów spożywczych, pozwala dostosować sposób odżywiania do aktualnych potrzeb organizmu. Dzięki świadomemu odżywianiu można nie tylko wzmacniać witalność organizmu i zapobiegać zachwianiu równowagi Yin i Yang (które prowadzi do choroby), ale również stopniowo odzyskać zdrowie.

Dietetyka wg TMC jest to metoda całkowicie naturalna i powszechnie dostępna, bazująca na umiejętnym stosowaniu pożywienia, napojów oraz popularnych ziół i przypraw.
Na kursie spojrzymy na Nasze zdrowie z bardzo szerokiej perspektywy: w trakcie ośmiu dwudniowych spotkań zapoznasz się z fizjologią człowieka według Medycyny Chińskiej, jak również nauczysz się podstaw diagnozy (uwzględniającej obraz języka, pulsu, wygląd i koloryt twarzy, cechy budowy ciała, zgłaszane objawy, itp.). Wszystko to, składa się na by trafnie zdefiniować wzorzec patologii i ustalić adekwatną strategię leczenia schorzeń

Kurs adresowany jest do wszystkich osób zainteresowanych zdobyciem powyższych umiejętności, czy to do celów własnych, czy w związku z wykonywanym zawodem.

Zapraszamy dietetyków, lekarzy, naturoterapeutów, masażystów i przede wszystkim pasjonatów zdrowego trybu życia.

Terminy kursu na rok 2023/2024 :
I) 16-17 września
II) 21-22 października
III) 11-12 listopada
IV) 16-17 grudnia
V) 20-21 stycznia 2024
VI) 17-18 luty
VII)  16-17 marca
VIII) 20-21 kwietnia
Zajęcia odbywają się w sobotę (10- 17) i niedziele( 9-15:30) .
W trakcie zajęć przerwa na zjedzenie wegańskiej zupy w cenie kursu.

Inwestycja:
-każdy moduł osobno: 450 zł
-całość: 3500 zł ( możliwość rozłożenia na dwie raty)
– Aby uzyskać certyfikat można opuścić jeden zjazd z kursu- w przypadku nieobecności na zajęciach udostępniamy nagrania i skrypty do opuszczonych zajęć- opłata taka sama.

Zapewniamy:

  • Skrypty do zajęć.
  • Zaświadczenie ukończenia kursu ( po odbyciu 8 sesji).
  • Ciepłe napoje, zdrowe przekąski i pyszną wege zupę na lunch
  • Wystawiamy rachunki oraz paragony;

Szczegółowy program
kursu dietetyki wg TMC:

Sesja I:

Wstęp do dietetyki według medycyny chińskiej
  1. Wprowadzenie:
    – Tao – współzależność i komplementarność   Yin i Yang.
    – interpretacja Yin i Yang w dietetyce według medycyny chińskiej
    – dietetyka jako jeden z filarów profilaktyki i terapii w medycynie chińskiej
    – uwzględnianie zewnętrznych i wewnętrznych czynników w doborze diety (strefa klimatyczna, pora roku, aktualne warunki pogodowe, konstytucja pacjenta, aktualny stan zdrowia pacjenta)
    – wpływ pożywienia na samopoczucie fizyczne i stan emocjonalny człowieka
  2. Wzorce dysharmonii Yin i Yang:
    – wzorce nadmiaru – przyczyny, przykłady, ogólne strategie postępowania
    – wzorce niedoboru – przyczyny, przykłady, ogólne strategie postępowania
    – zewnętrzne i wewnętrzne przyczyny zaburzeń energetycznych w organizmie
    (patogenne wpływy zewnętrzne, emocje, odżywianie)
  3. Dobowy cykl obiegu energii („zegar narządów”):
    – maximum i minimum energetyczne narządów
    – implikacje praktyczne – prawidłowy rytm posiłków, optymalny tryb życia
  4. Podstawowe substancje ciała – Qi, Płyny, Esencja, Krew:
    – rola substancji fizjologicznych w utrzymaniu zdrowia fizycznego i psychicznego
    – patologiczne formy energii – Wiatr, Gorąco, Wilgoć, Śluz
  5. Fizjologia i patologia Potrójnego Ogrzewacza:
    – energetyczna charakterystyka organów Yin i Yang pięciu elementów
    – rola obiegów czynnościowych Wątroby, Serca, Śledziony i Trzustki, Płuc i Nerek w procesach metabolizmu z punktu widzenia medycyny chińskiej
    – wytwarzanie Qi, Płynów, Esencji i Krwi w Potrójnym Ogrzewaczu
    – dysfunkcje Potrójnego Ogrzewacza – przyczyny powstawania Wiatru, Wilgoci, Śluzu, Zimna, Gorąca, Zastoju
  6. Cykl odżywczy i cykl kontrolny w modelu Pięciu Elementów:  definicja, ilustracja przykładami ze świata przyrody, z dziedziny psychologii emocji oraz z zakresu wzajemnego oddziaływania smaków.
  7. Klasyfikacja smaków według przynależności do Pięciu Elementów:
    – profilaktyka: smaki informacyjne i zasady gotowania według Pięciu Przemian
    – leczenie: smaki terapeutyczne w leczeniu podstawowych wzorców dysharmonii.
  8. Klasyfikacja pokarmów według natury termicznej i właściwości energetycznych:
    – tabele przyporządkowań produktów spożywczych
    – przyczyny pozornych rozbieżności w klasyfikacjach produktów według Pięciu Elementów
    – klasyfikacja grup produktów od najbardziej yang do najbardziej yin
    – klasyfikacja metod obróbki pokarmów według Yin i Yang i Pięciu Elementów (gotowanie, duszenie, smażenie, pieczenie, suszenie, peklowanie, kiszenie, itd.)
  9. Podstawowe wzorce patologii
    – patomechanizm, przyczyny, objawy (z uwzględnieniem elementarnych informacji z zakresu diagnozy z twarzy i z języka), zalecenia dietetyczne i proste receptury ziołowe (na bazie ziół europejskich) stosowane w ich leczeniu
    – niedobór Qi
    – niedobór Yang
    – niedobór Krwi
    – niedobór Yin z pustym gorącem
    – zastój Qi
    – nadmiar Yang
    – nadmiar płynów – gorąca wilgoć
    – nadmiar płynów – zimna wilgoć
  10. Różnicowanie i identyfikowanie syndromów:
    – ustalanie strategii leczenia oraz zalecenia dietetyczne i zastosowanie ziół europejskich w najczęstszych dolegliwościach (przeziębienie, grypa, zaburzenia trawienia, bolesne menstruacje, bezsenność, zaparcia, osteoporoza, dolegliwości klimakteryjne, hipotermia, bóle głowy, nadciśnienie, arterioskleroza, inne).

Sesja II:

Element Ziemi
  1. Powtórzenie wiadomości:
    fizjologia potrójnego ogrzewacza i cztery filary zdrowia; czynniki wywołujące zaburzenia energii (zasada BA GANG); smak i termika jako podstawowe cechy charakterystyczne produktów spożywczych i ziół; zasady przeprowadzania wywiadu z pacjentem
  2. Funkcje obiegu czynnościowego:
    – Śledziony
    – Trzustki
    – Żołądka
    – przebieg meridianów elementu Ziemi
  3. Powiązania organów elementu Ziemi z innymi organami
    – zegar narządów
    – związek według warstwy
    – cykl odżywczy
    – cykl kontrolny
  4. Zastosowanie smaków w leczeniu zaburzeń Ziemi
  5. Wzorce patologii Śledziony i Żołądka – przyczyny, objawy i strategie leczenia pożywieniem:
    – niedobór Qi Śledziony
    – niedobór Yang Śledziony
    – opadanie Qi Śledziony
    – krwawienia na tle niedoboru Qi Śledziony
    – nagromadzenie zimna i wilgoci w Śledzionie
    – gorąco i wilgoć w Śledzionie i Żołądku
    – nadmiar zimna w Żołądku
    – nadczynność Ognia Żołądka
    – niedobór Yin Żołądka
    – zastój pożywienia w Żołądku
    – zbuntowane Qi Żołądka

Sesja III:

Element Metalu
  1.  Funkcje obiegu czynnościowego:
    – obieg Płuc i Jelita Grubego
    – przebieg meridianów elementu Metalu
  2. Odporność:
    Płuca i skóra a odporność
    instynkt samozachowawczy
    potencjał regeneracji organizmu
  3. Zależności między organami elementu Metalu i innymi narządami
  4.  Zastosowanie smaków w leczeniu zaburzeń Metalu
  5. Wzorce patologii – przyczyny, objawy, strategie leczenia:
    – niedobór Qi Płuc
    – niedobór Yin Płuc
    – nadmiar zimnego śluzu w Płucach
    – nadmiar gorącego śluzu w Płucach
    – atak zimnego wiatru na Płuca
    – atak gorącego wiatru na Płuca
    – atak wiatru i suchości na Płuca
    – zimna wilgoć w jelicie grubym
    – pierwotna gorąca wilgoć w jelicie grubym
    – wtórna gorąca wilgoć w jelicie grubym
    – niedobór płynów w jelicie grubym

Sesja IV:

Element Wody
  1. Funkcje obiegu czynnościowego
    – obieg Nerek i Pęcherza Moczowego
    – przebieg meridianów elementu Wody
  2. Element Wody jako podstawa fizycznej egzystencji człowieka:
    – koncepcja Ming Men
  3. Zależności między organami elementu Wody i innymi narządami
  4. Zastosowanie smaków w leczeniu zaburzeń Wody
  5. Wzorce patologii – przyczyny, objawy, strategie leczenia:
    – niedobór Qi Nerek
    – niedobór Yang Nerek
    – niedobór Nerek z nagromadzeniem wody
    – niedobór Yin Nerek
    – niedobór Jing Nerek
    – brak połączenia między Qi Nerek a Qi Płuc
    – nadmiar zimnej wilgoci w pęcherzu moczowym
    – gorąca wilgoć w pęcherzu moczowym

Sesja V:

Element Drewna
  1. Wpływ emocji na zdrowie człowieka
  2.  Funkcje obiegu czynnościowego:
    -obieg Wątroby i Pęcherzyka Żółciowego
    – przebieg meridianów elementu Drewna
  3. Zależności między organami elementu Drewna i innymi narządami
  4. Zastosowanie smaków w leczeniu zaburzeń Drewna
  5. Wzorce patologii – przyczyny, objawy, strategie leczenia:
    – niedobór Qi Wątroby
    – niedobór Krwi Wątroby
    – niedobór Yin Wątroby
    – niekontrolowane wznoszenie się Yang Wątroby
    – wiatr Wątroby
    – zastój Qi Wątroby
    – ogień Wątroby
    – gorąco i wilgoć w Wątrobie
    – zimno w kanale Wątroby
    – niedobór Qi Pęcherzyka Żółciowego
    – Ogień Pęcherzyka Żółciowego
    – Ogień Wątroby atakuje Żołądek
    – Ogień Wątroby atakuje Płuca

Sesja VI:

Element ognia i diagnoza z języka
  1. Funkcje obiegu czynnościowego:
    – obieg Serca i Jelita Cienkiego
    -przebieg meridianów elementu Ognia
  2. Element Ognia jako wyraz subtelnych aspektów egzystencji człowieka
    (świadomość, postrzeganie świata, emocje)
  3. Zależności między organami elementu Ognia i innymi narządami
  4. Wzorce patologii – przyczyny, objawy, strategie leczenia:
    – niedobór Qi Serca
    – niedobór Krwi Serca
    – niedobór Yang Serca
    – niedobór Yin Serca
    – Ogień Serca
    – zimny gęsty śluz blokuje kanały Serca
    – gorąco i śluz blokują kanały Serca
    – gorąco i wilgoć w jelicie cienkim
    – zimno i wilgoć w jelicie cienkim
  5. Diagnoza z języka – interpretacja cech języka:
    – „mapa” narządów na języku
    – ruchliwość, długość, szerokość, grubość, kształt, kolor ciała języka
    – stopień nawilżenia, grubość, kolor i rodzaj nalotu
    – pęknięcia, rysy, rozmieszczenie obszarów pozbawionych nalotu na powierzchni języka, itd.

Sesja VII:

Diagonstyka z pulsu oraz charakterystyka pokarmów i ich zastosowanie w dietoterapii część I:
  1. Diagnoza z pulsu
    – odzwierciedlenie stanu Narządów i Meridianów na tętnicy promieniowej prawej i lewej
    – czynniki wpływające na jakość pulsu
    – ocena konkretnych parametrów pulsu
    – 28 podstawowych pulsów
  2. Opis działania i terapeutyczne zastosowanie pokarmów:
    – zboża
    – warzywa
    – owoce

Sesja VIII:

Zarys diagnostyki różnicowej oraz szczegółowa charakterystyka pokarmów i ich zastosowanie w dietoterapii
  1. Identyfikacja powszechnych objawów według syndromów medycyny chińskiej jako warunek skutecznej terapii:
    – kaszel
    – katar
    – ból gardła
    – podwyższona temperatura
    – pocenie się
    – zaparcie
    – bóle pleców
    – ból głowy
    – zawroty głowy
    – nadciśnienie
    – bezsenność
    – zaburzenia menstruacji
    – impotencja
    – inne
  2. Opis działania i terapeutyczne zastosowanie pokarmów:
    – mięsa
    – ryby
    – nabiał
    – tłuszcze
    – przyprawy i zioła
  3. Elementy zachodniej wiedzy o odżywianiu:
    – naturalne źródła witamin i mikroelementów
    -„piramida zdrowego odżywiania”
    – dieta wegetariańska bez niedoborów
    – pełnowartościowa żywność ekologiczna kontra rafinowana
    – współczesne dietetyczne zagrożenia
    – odżywko-manie a prawidłowa suplementacją
    oraz mnóstwo innych, dodatkowych informacji z zakresu ziołolecznictwa, akupresury, terapii ruchem, ćwiczeń energetyzujących i relaksacyjnych