Ziołolecznictwo Zachodnie wg TMC

Ziołolecznictwo Zachodnie wg TMC

Prowadzi: Bożena Olszowska

Na kursie Ziołolecznictwa zapoznamy uczestników z podstawowymi i powszechnie dostępnymi ziołami Zachodnimi i wytłumaczymy jak połączyć wiedzę o ziołach zachodnich z metodami diagnozy i terapii wg TMC.

Spojrzenie z perspektywy TMC pozwala na szersze zrozumienie właściwości ziół zachodnich i ich zastosowania w praktyce.

Na kursie zostanie omówienie 120 zachodnich ziół z punktu widzenia TMC:

  • temperatura
  • smak
  • powiązane narządy
  • działanie i zastosowanie w terapii wg TMC.

Szczegółowy program:

  1. Klasyfikacja ziół
  2. Pięć smaków (wuwei):
    – słony
    – kwaśny
    – kłodki
    – ostry
    – gorzki
  3. Cztery efekty termiczne (siqi):
    – gorący
    – ciepły
    – chłodny
    – zimny
  4. Stopień toksyczności ziół;
  5. Cztery kierunki działania energii (sheng jiang fu chen):
    – ruch w górę
    – ruch w dół
    – ruch na zewnątrz
    – ruch do środka – ściągający
  6. Przygotowanie ziół:
    – wywar
    – napar
    -macerat
    – konserwowanie w oleju
    – konserwowanie w alkoholu
  7. Tworzenie receptur
    – Zioło Cesarz
    – Zioło Minister
    – Zioło Oficer
    – Zioło Przewodnik
  8. Dawkowanie
  9. Czas aplikacji
  10. Osiem metod terapeutycznych:
    – metoda promująca pocenie
    – metoda do oczyszczenia
    – metoda wywołująca wymioty
    – metoda harmonizacji
    – metoda do ogrzania
    – metoda wywołująca wypróżnienia
    – metoda tonizacji
    – metoda redukcji
  11. Koncepcja ,,wchodzenia’’ ziół do meridianów
  12. Funkcje poszczególnych części ziół
  13. Charakterystyka ziół zachodnich według zasad Tradycyjnej Medycyny Chińskiej

Omówionych zostanie około 120 ziół

Daty kursu na rok 2020:

  • 25-26 styczeń 2020

  • 22-23 luty 2020

  • 28-29 marzec 2020

  • 25-26 kwiecień 2020

Zajęcia odbywają się w sobotę i niedziele w godzinach 10 do 17,
w trakcie zajęć przerwa na pyszną wegetariańską zupę.

Koszt: 360 zł/1 zjazd lub 1350 płatne z góry;

( dla absolwentów lub uczestników kursu Dietetyka wg TMC 330 zł lub 1250 płatne z góry )

W cenie kursu:

  • 14 godzin wykładów
  • skrypt do zajęć
  • herbata, kawa, woda i zdrowe przekąski w trakcie kursu