Praktyczny Kurs Gotowania wg TCM

Prowadzi: Ewa Garnowska

Kursy Holistyka i Naturoterapia

Alchemia w Kuchnipraktyczny kurs gotowania inspirowany Tradycyjną Medycyną Chińską

To wyjątkowy kurs,
gdzie pasję do gotowania połączymy z mądrością Tradycyjnej Medycyny Chińskiej.

Dzięki unikalnemu podejściu opartego na Pięciu Elementach –
Ziemi, Wodzie, Ogniu, Drzewie i Metalu – nauczysz się, jak komponować i przyrządzać posiłki, które zharmonizują Twój organizm, wzmocnią energię oraz odporność.

Kurs jest kursem praktycznym, co oznacza że każdy z uczestników będzie miał w pełni wyposażone stanowisko do gotowania.

Na spotkaniach skupimy się na zastosowaniu teorii Pięciu Elementów w kuchni, tak żeby pożywienie było naszym codziennym lekarstwem. Będzie odrobina torii ale zdecydowanie skupimy się na na produktach i ich smaku, na gotowaniu, na praktycznym zastosowaniu ziół, na jedzeniu i smakowaniu 🙂

Kurs składa się z pięciu niedzielnych spotkań w godzinach 

10:00 do 15:30

DATY SPOTKAŃ :
I. 16.02.2025 – Metal
II. 16.03 – Woda
III. 27.04 -Drzewo
IV. 25.05 – Ziemia
V. 15.06 – Ogień

CO OTRZYMUJESZ W RAMACH KURSU:

Praktyczne umiejętności kulinarne
 – nauka przygotowywania zdrowych, zrównoważonych posiłków zgodnych z -Pięcioma Elementami na własnym, w pełni wyposażonym stanowisku do gotowania;
Zrozumienie Pięciu Elementów w kuchni
 – Jak wykorzystać moc Ziemi, Wody, Ogniu, Drzewa i Metalu w codziennym gotowaniu.
Dostęp do przepisów 
– do każdego spotkania uczestnicy otrzymają skrypt z przepisami;
Wsparcie prowadzącej
 – Bezpośredni kontakt z Ewą Garnowską, która podzieli się swoją wiedzą praktyczną i zdradzi niejeden trick jej przepysznej kuchni;
Praktyczne techniki gotowania
 – Nauka technik i odpowiedniej obróbki termicznej, które poprawiają jakość jedzenia,.
Wskazówki dotyczące wpływu jedzenia na zdrowie, samopoczucie i energię życiową.
Indywidualne podejście do diety
 – nauczysz się modyfikować przepisy pod własne preferencje i potrzeby żywieniowe zgodnie z Pięcioma Elementami;

KURS POPROWADZI:
 Ewa Garnowska – pasjonatka Tradycyjnej Medycyny Chińskiej oraz zdrowego gotowania. 
W Pro Humane od 5 lat prowadzi warsztaty gotowania oraz towarzyszy nam na kursach i wyjazdach gotując zdrowe i pyszne posiłki.

KOSZT KURSU:
-2000 zł – płatny w całości przy zapisach do 10.01.2025
-2250 zł- zapisy po 10.01.2025
– lub 500 zł za każde spotkanie z osobna ;

MAMY TYLKO 12 MIEJSC

PROGRAM KURSU :
1) Element Metalu – dla Płuc i Jelita Grubego – potrawy wspierające odporność i regenerujące płuca, szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Skupimy się na poznaniu, wzmacnianiu, wydobywaniu i prawidłowym zastosowaniu smaku ostrego, który pomaga w walce z infekcjami, wspiera oddech oraz energię ochronną naszego organizmu ( Wei Chi).

Co ugotujemy?
BULION MOCY: Nawilżający, ochronny, wspierający układ oddechowy oraz odporność, z dodatkiem gruszek i białych warzyw korzeniowych;
– CIEPŁE ŚNIADANIE: Migdałowa ryżanka z wiśniami i morwą ;
– DANIE: Pieczeń z kaszy gryczanej z biała pietruszką ;
– DESER:Zapiekane gruszki pod orzechową kruszonką ;

2) Element Wody – dla Nerek i Pęcherza Moczowego – potrawy wspierające esencję Jing i Yin, które są kluczowe dla witalności i długowieczności. Skupimy się na poznaniu, wzmacnianiu, wydobywaniu i prawidłowym zastosowaniu smaku słonego, który jest szczególnie pomocny w zimie dla osób z osłabieniem nerek.

Co ugotujemy?
– BULION MOCY: Głęboko odżywczy, wzmacniający Yin i Jing. z dodatkiem czarnego sezamu i cytryńca chińskiego wzmacniających nerki;
– CIEPŁE ŚNIADANIE: Risotto z czarnego ryżu z burakami, pietruszką, fetą oraz z pudrem z pyłku pszczelego
– DANIE: Curry z czarna fasola i cytryńcem chińskim
– DESER: Brownie z gruszkami i tahini z czarnego sezamu



3) Element Drzewa – dla Wątroby i Pęcherzyka Żółciowego -wiosna to czas detoksu dlatego skupimy się na ZUPACH idealnych na wiosenne oczyszczenie i regenerację. Poznamy i zastosujemy smak kwaśny który wspiera wątrobę, harmonizuje emocje i pomaga w oczyszczaniu organizmu z toksyn.

Co ugotujemy?
– BULION MOCY: Odżywczy, oczyszczający, wspierający przepływ Qi,z dodatkiem zielonych warzyw i ziół wspierających pracę wątroby ;
– Dyniowy Ramen 
z warzywami, kurkumą i makaronem ryżowym ;
– Zupa krem z zielonych warzyw z wasabi i ostropestem ;
– Zupa z fasolką mung, buraczkami i selerem naciowym ;
– Zupa z fasolką mung na słodko z mlekiem kokosowym ;

4) Element Ziemi – dla Śledziony i Żołądka – skupimy się na potrawach wzmacniających śledzionę i żołądek, harmonizujących układ trawienny i pomagających w przyswajaniu składników odżywczych. Ziemia to stabilność, to nasza podstawa, balans i równowaga wewnętrzna, którą możemy uzyskać przez odpowiednie zastosowanie smaku słodkiego w kuchni.

Co ugotujemy?
– BULION MOCY: wzmacniający, odżywczy, wspierający trawienie i Qi z dodatkiem słodkich warzyw korzeniowych i ostrych przypraw oraz ziół wspierających metabolizm –
doskonały bulion na osłabienie lub po chorobie.
– CIEPŁE ŚNIADANIE: Jaglanka z morelami i czarnuszką i marchewką;
– DANIE: Kotleciki z batata z kaszą jaglana ;- DESER: Jabłka nadziewane karmelową kaszą gryczaną i kardamonem ;

5 ) Element Ognia – dla Serca i Jelita Cienkiego – skupimy się na prawidłowym zastosowaniu smaku gorzkiego, który wspiera serce i układ krążenia, poprawia nastrój oraz koncentrację poprzez „ochłodzenie” i odżywienie naszej krwi. Element ognia to również prawidłowe zarządzanie naszymi emocjami
Co ugotujemy?
– BULION MOCY- Rozgrzewający, uspokajający, wspierający krew i Shen (ducha), z dodatkiem owoców goji oraż ziół wspierających serce i układ krążenia ;
– CIEPŁE SNIADANIE: Sticky rice z czerwonego ryżu z mango i owocami goji ;
– DANIE: Warzywa po burgundzku z winem daktylowym i czerwona fasola ;
– DESER: Kulki mocy z czarnym sezamem i pastą z czerwonej fasoli