Dietetyka wg TMC– kurs podstawowy
Prowadzi: Bożena Olszowska
Terminy kursu na rok 2024/2025:
I) 21-22 września
II) 26-27 października
III) 23-24 listopada
IV) 14-15 grudnia
V) 25-26 stycznia 2025
VI) 22-23 luty
VII) 22-23 marca
VIII) 26-27 kwietnia
Zajęcia odbywają się w sobotę (10- 17) i niedziele (9-15:30) .
W trakcie zajęć godzinna dłuższa przerwa na zjedzenie wegańskiej zupy którą uczestnicy otrzymują w cenie kursu.
Inwestycja:
-każdy moduł osobno: 500 zł
-całość płatne z góry: 3800 zł
Kurs jest całością i każdy moduł należy opłacić : w przypadku nieobecności na zajęciach udostępniamy nagrania i materiały.
Zapewniamy:
-Skrypty do zajęć;
-Zaświadczenie ukończenia kursu ( aby je uzyskać można opuścić tylko jedno spotkanie na żywo);
-Ciepłe napoje, zdrowe przekąski i pyszną wege zupę na lunch;
-Wystawiamy rachunki oraz paragony;
Szczegółowy program
kursu dietetyki wg TMC:
Sesja I:
Wstęp do dietetyki według medycyny chińskiej
Wprowadzenie:
- Tao – współzależność i komplementarność Yin i Yang.
- interpretacja Yin i Yang w dietetyce według medycyny chińskiej
- dietetyka jako jeden z filarów profilaktyki i terapii w medycynie chińskiej
- uwzględnianie zewnętrznych i wewnętrznych czynników w doborze diety (strefa klimatyczna, pora roku, aktualne warunki pogodowe, konstytucja pacjenta, aktualny stan zdrowia pacjenta)
- wpływ pożywienia na samopoczucie fizyczne i stan emocjonalny człowieka
Wzorce dysharmonii Yin i Yang:
- wzorce nadmiaru – przyczyny, przykłady, ogólne strategie postępowania
- wzorce niedoboru – przyczyny, przykłady, ogólne strategie postępowania
- zewnętrzne i wewnętrzne przyczyny zaburzeń energetycznych w organizmie (patogenne wpływy zewnętrzne, emocje, odżywianie)
- dobowy cykl obiegu energii („zegar narządów”):
- maximum i minimum energetyczne narządów
- implikacje praktyczne – prawidłowy rytm posiłków, optymalny tryb życia
- Podstawowe substancje ciała – Qi, Płyny, Esencja, Krew:
- rola substancji fizjologicznych w utrzymaniu zdrowia fizycznego i psychicznego
- patologiczne formy energii – Wiatr, Gorąco, Wilgoć, Śluz
- fizjologia i patologia Potrójnego Ogrzewacza:
- energetyczna charakterystyka organów Yin i Yang pięciu elementów
- rola obiegów czynnościowych Wątroby, Serca, Śledziony i Trzustki, Płuc i Nerek w procesach metabolizmu z punktu widzenia medycyny chińskiej
- wytwarzanie Qi, Płynów, Esencji i Krwi w Potrójnym Ogrzewaczu
- dysfunkcje Potrójnego Ogrzewacza – przyczyny powstawania Wiatru, Wilgoci, Śluzu, Zimna, Gorąca, Zastoju
Cykl odżywczy i cykl kontrolny w modelu Pięciu Elementów: definicja, ilustracja przykładami ze świata przyrody, z dziedziny psychologii emocji oraz z zakresu wzajemnego oddziaływania smaków.
Klasyfikacja smaków według przynależności do Pięciu Elementów:
- profilaktyka: smaki informacyjne i zasady gotowania według Pięciu Przemian
- leczenie: smaki terapeutyczne w leczeniu podstawowych wzorców dysharmonii.
- klasyfikacja pokarmów według natury termicznej i właściwości energetycznych:
- tabele przyporządkowań produktów spożywczych
- przyczyny pozornych rozbieżności w klasyfikacjach produktów według Pięciu Elementów
- klasyfikacja grup produktów od najbardziej yang do najbardziej yin
- klasyfikacja metod obróbki pokarmów według Yin i Yang i Pięciu Elementów (gotowanie, duszenie, smażenie, pieczenie, suszenie, peklowanie, kiszenie, itd.)
Podstawowe wzorce patologii
- patomechanizm, przyczyny, objawy (z uwzględnieniem elementarnych informacji z zakresu diagnozy z twarzy i z języka), zalecenia dietetyczne i proste receptury ziołowe (na bazie ziół europejskich) stosowane w ich leczeniu
- niedobór Qi
- niedobór Yang
- niedobór Krwi
- niedobór Yin z pustym gorącem
- zastój Qi
- nadmiar Yang
- nadmiar płynów – gorąca wilgoć
- – nadmiar płynów – zimna wilgoć
Różnicowanie i identyfikowanie syndromów:
ustalanie strategii leczenia oraz zalecenia dietetyczne i zastosowanie ziół europejskich w najczęstszych dolegliwościach (przeziębienie, grypa, zaburzenia trawienia, bolesne menstruacje, bezsenność, zaparcia, osteoporoza, dolegliwości klimakteryjne, hipotermia, bóle głowy, nadciśnienie, arterioskleroza, inne).
Sesja II: Element Ziemi
Powtórzenie wiadomości:
fizjologia potrójnego ogrzewacza i cztery filary zdrowia; czynniki wywołujące zaburzenia energii (zasada BA GANG); smak i termika jako podstawowe cechy charakterystyczne produktów spożywczych i ziół; zasady przeprowadzania wywiadu z pacjentem
Funkcje obiegu czynnościowego:
- Śledziony
- Trzustki
- Żołądka
- przebieg meridianów elementu Ziemi
Powiązania organów elementu Ziemi z innymi organami
- zegar narządów
- związek według warstwy
- cykl odżywczy
- cykl kontrolny
Zastosowanie smaków w leczeniu zaburzeń Ziemi
Wzorce patologii Śledziony i Żołądka – przyczyny, objawy i strategie leczenia pożywieniem:
- niedobór Qi Śledziony
- niedobór Yang Śledziony
- opadanie Qi Śledziony
- krwawienia na tle niedoboru Qi Śledziony
- nagromadzenie zimna i wilgoci w Śledzionie
- gorąco i wilgoć w Śledzionie i Żołądku
- nadmiar zimna w Żołądku
- nadczynność Ognia Żołądka
- niedobór Yin Żołądka
- zastój pożywienia w Żołądku
- zbuntowane Qi Żołądka
Sesja III:
Element Metalu
Funkcje obiegu czynnościowego:
- obieg Płuc i Jelita Grubego
- przebieg meridianów elementu Metalu
Odporność:
- Płuca i skóra a odporność
- instynkt samozachowawczy
- potencjał regeneracji organizmu
- Zależności między organami elementu Metalu i innymi narządami
- Zastosowanie smaków w leczeniu zaburzeń Metalu
Wzorce patologii – przyczyny, objawy, strategie leczenia:
- niedobór Qi Płuc
- niedobór Yin Płuc
- nadmiar zimnego śluzu w Płucach
- nadmiar gorącego śluzu w Płucach
- atak zimnego wiatru na Płuca
- atak gorącego wiatru na Płuca
- atak wiatru i suchości na Płuca
- zimna wilgoć w jelicie grubym
- pierwotna gorąca wilgoć w jelicie grubym
- wtórna gorąca wilgoć w jelicie grubym
- niedobór płynów w jelicie grubym
Sesja IV:
Element Wody
Funkcje obiegu czynnościowego
- obieg Nerek i Pęcherza Moczowego
- przebieg meridianów elementu Wody
Element Wody jako podstawa fizycznej egzystencji człowieka:
- Koncepcja Ming Men
- Zależności między organami elementu Wody i innymi narządami
- Zastosowanie smaków w leczeniu zaburzeń Wody
Wzorce patologii – przyczyny, objawy, strategie leczenia:
- niedobór Qi Nerek
- niedobór Yang Nerek
- niedobór Nerek z nagromadzeniem wody
- niedobór Yin Nerek
- niedobór Jing Nerek
- brak połączenia między Qi Nerek a Qi Płuc
- nadmiar zimnej wilgoci w pęcherzu moczowym
- gorąca wilgoć w pęcherzu moczowym
Sesja V:
Element Drewna
Wpływ emocji na zdrowie człowieka
Funkcje obiegu czynnościowego:
- obieg Wątroby i Pęcherzyka Żółciowego
- przebieg meridianów elementu Drewna
- zależności między organami elementu Drewna i innymi narządami
- zastosowanie smaków w leczeniu zaburzeń Drewna
Wzorce patologii – przyczyny, objawy, strategie leczenia:
- niedobór Qi Wątroby
- niedobór Krwi Wątroby
- niedobór Yin Wątroby
- niekontrolowane wznoszenie się Yang Wątroby
- wiatr Wątroby
- zastój Qi Wątroby
- ogień Wątroby
- gorąco i wilgoć w Wątrobie
- zimno w kanale Wątroby
- niedobór Qi Pęcherzyka Żółciowego
- Ogień Pęcherzyka Żółciowego
- Ogień Wątroby atakuje Żołądek
- Ogień Wątroby atakuje Płuca
Sesja VI:
Element ognia i diagnoza z języka
Funkcje obiegu czynnościowego:
- obieg Serca i Jelita Cienkiego
- przebieg meridianów elementu Ognia
- Element Ognia jako wyraz subtelnych aspektów egzystencji człowieka (świadomość, postrzeganie świata, emocje)
Zależności między organami elementu Ognia i innymi narządami
Wzorce patologii – przyczyny, objawy, strategie leczenia:
–
- niedobór Qi Serca
- niedobór Krwi Serca
- niedobór Yang Serca
- niedobór Yin Serca
- Ogień Serca
- zimny gęsty śluz blokuje kanały Serca
- gorąco i śluz blokują kanały Serca
- gorąco i wilgoć w jelicie cienkim
- zimno i wilgoć w jelicie cienkim
Diagnoza z języka – interpretacja cech języka:
- „mapa” narządów na języku
- ruchliwość, długość, szerokość, grubość, kształt, kolor ciała języka
- stopień nawilżenia, grubość, kolor i rodzaj nalotu
- pęknięcia, rysy, rozmieszczenie obszarów pozbawionych nalotu na powierzchni języka, itd.
Sesja VII:
Diagonstyka z pulsu oraz charakterystyka pokarmów i ich zastosowanie w dietoterapii część I:
Diagnoza z pulsu
- odzwierciedlenie stanu Narządów i Meridianów na tętnicy promieniowej prawej i lewej
- czynniki wpływające na jakość pulsu
- ocena konkretnych parametrów pulsu
- 28 podstawowych pulsów
Opis działania i terapeutyczne zastosowanie pokarmów:
– zboża
– warzywa
– owoce
Sesja VIII:
Zarys diagnostyki różnicowej oraz szczegółowa charakterystyka pokarmów i ich zastosowanie w dietoterapii
Identyfikacja powszechnych objawów według syndromów medycyny chińskiej jako warunek skutecznej terapii:
– kaszel
– katar
– ból gardła
– podwyższona temperatura
– pocenie się
– zaparcie
– bóle pleców
– ból głowy
– zawroty głowy
– nadciśnienie
– bezsenność
– zaburzenia menstruacji
– impotencja
– inne
Opis działania i terapeutyczne zastosowanie pokarmów:
– mięsa
– ryby
– nabiał
– tłuszcze
– przyprawy i zioła
Elementy zachodniej wiedzy o odżywianiu:
- naturalne źródła witamin i mikroelementów
- „piramida zdrowego odżywiania”
- dieta wegetariańska bez niedoborów
- pełnowartościowa żywność ekologiczna kontra rafinowana
- współczesne dietetyczne zagrożenia
- odżywko-manie a prawidłowa suplementacją
- oraz mnóstwo innych, dodatkowych informacji z zakresu ziołolecznictwa, akupresury, terapii ruchem, ćwiczeń energetyzujących i relaksacyjnych.